Cornish rex

Cornish rex on syntynyt Englannissa, Cornwallissa, 1950. Tuolloin maatiaiskissa sai kiharakarvaisen pennun, joka koeristeytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että kiharakarvaisuus oli periytyvä ominaisuus. Ensimmäiset cornish rexit saapuivat Suomeen 1960-luvulla ja vuosien saatossa rotu on noussut melko suosituksi. Suomen Kissaliiton mukaan rodun vuosittaiset rekisteröintimäärät ovat viime vuodet pysytelleet 200 molemmin puolin.

Lyhyesti kuvaillen cornish rex on elegantti, siro, mutta lihaksikas ja pitkäjäseninen kissa, jolla on lyhyt, kihara turkki. Pää on kiilamainen, korvat suuret ja häntä piiskamainen.

Kihara turkki on cornish rexin ominaisin tunnuspiirre. Siitä puuttuu päälliskarva, eli cornish rexin turkki on pelkkää pohjavillaa. Tämä tekee siitä tiiviin ja samettisen pehmeän. Cornish rexin tavatessaan usein ensimmäisenä yllättyykin siitä, kuinka silkkiseltä se silittäessä tuntuu.

Luonteeltaan cornish rex on aktiivinen ja sosiaalinen. Se haluaa usein osallistua kaikkeen siivouksesta ja ruuanlaitosta lehden lukuun. Paras paikka osallistua saattaa cornish rexin mielestä olla lahkeessa tai paistinlastassa roikkuen, lehteä lukiessa lehden päällä loikoillen jne. Cornarin omistaminen vaatiikin usein huumorintajua ja pitkää pinnaa, tai ainakin ne helpottavat yhteiseloa huomattavasti! Aktiivisuudesta ja sosiaalisuudesta johtuen cornish rex ei yleensä sovi ainoaksi kissaksi. Aktiivisen kissakaverin kanssa cornari saa purettua energiaansa ja hellyydentarvettaan parhaiten, jolloin omistajakin yleensä säästyy sen riiviömäisyyksiltä. Tylsistyessään siitä nimittäin saattaa tulla aikamoinen riiviö.

Rotumääritelmän ja lisää rodusta löydät Cornish rex ry:n kotisivuilta: https://www.cornishrex.fi/Terveys

Cornish rexeillä voi esiintyä samoja kissoille tyypillisiä sairauksia, kuin miltä tahansa muun rotuiselta tai sekarotuiselta kissalta. Mitään rodulle ominaista alttiutta tiettyyn sairauteen tai sairauksiin cornareilla ei kuitenkaan ole, ja rotua pidetäänkin melko terveenä.

Cornish rex ry:n sivuilla lisää myös cornish rexien terveystilanteesta: https://www.cornishrex.fi/cornish-rex-2/terveys/